Gezondheidscentrum 3Bunders

Pijn

Wat is aanhoudende pijn?

Langdurige, aanhoudende of ook wel chronische pijn treft wereldwijd miljoenen mensen en beperkt hen in hun dagelijks functioneren.

De oorzaak van chronische pijn is vaak niet eenvoudig aan te duiden. Het is duidelijk dat lichamelijke letsels, afwijkingen of beschadigingen zeker niet altijd aan de oorzaak liggen, deze kunnen immers ook voorkomen bij mensen zonder pijn. De wetenschap duidt steeds vaker dat de oorzaak voor chronische pijn hoofdzakelijk ligt in de wijze waarop ons zenuwstelsel pijn produceert. Daarom is het belangrijk om te weten hoe pijn functioneert.

Waarom voelen we pijn?

Pijn werkt eigenlijk als een soort brandalarm binnen ons lichaam: een lichaamsdeel (huid, spieren, botten …) wordt beschadigd en ons lichaam stuurt ons hiervan een waarschuwing d.m.v. een pijnprikkel.

Onze natuurlijke reactie hierop is om het getroffen lichaamsdeel te beschermen en minder te gaan gebruiken, zodat dit kan herstellen. Naarmate het lichaamsdeel herstelt, vermindert de pijn en kunnen we het weer meer gaan belasten. 

Bij een pijnsysteem dat goed werkt, vermindert de pijn dan ook na een korte periode om vervolgens te verdwijnen. Helaas kan ons pijnsysteem ook verstoord zijn. Dit wil zeggen dat het soms geen pijnsignalen gaat uitsturen wanneer dit wel nodig zou zijn (bijv. om te waarschuwen dat een kookplaat heet is en je best je hand er niet op laat liggen) of net omgekeerd teveel pijn gaat produceren, terwijl er geen gevaar (meer) dreigt. Mensen denken vaak dat dit komt omdat het weefsel nog niet hersteld is of opnieuw beschadigd is. Onderzoek toont echter aan dat langdurige pijnklachten niet terug te brengen zijn naar aanhoudende weefselbeschadiging. Maar waarom gaat die pijn dan niet weg? Waarom beginnen dingen die eigenlijk maar een beetje pijn zouden moeten doen, zoals een licht kneepje in de wang, dan plots heel erge pijn te produceren en dingen die aangenaam zouden moeten zijn, zoals een zachte aanraking, opeens pijnlijk te worden?

Vanaf 12 weken spreekt men van chronische pijn. Het zenuwstelsel wordt overgevoelig en zorgt ervoor dat pijn veel makkelijker tot stand komt. De normale activiteiten van het leven (staan, lopen, liggen, huishouden, et cetera) doen nu pijn! Het goede nieuws is dat deze overgevoeligheid van de zenuwen ook terug te draaien is, daarvoor stellen we samen met u een behandelprogramma op.

Hoe behandelen we chronische pijn?

De behandeling van chronische pijn moet gericht zijn op het verminderen van deze overgevoeligheid. Aangezien verschillende factoren dit in stand kunnen houden (zoals bijvoorbeeld stress, slaapgebrek, teveel doen, et cetera) bestaat deze behandeling altijd uit verschillende strategieën die we tegelijk toepassen.

× Stel ons een vraag!